Opbaren

Letterlijk betekent opbaren ‘op een baar leggen’. Met het opbaren van een overledene wordt bedoeld dat het lichaam (na de juiste verzorging) in bed, in een kist of op een opbaarplank wordt gelegd zodat nabestaanden afscheid kunnen nemen. Voor nabestaanden kan het veel betekenen om nog afscheid te kunnen nemen voordat het lichaam wordt begraven of gecremeerd.

Uitvaartassistentie Puur verzorgt de opbaring op elke gewenste locatie. De meest voorkomende voorbeelden zijn in een thuissituatie, uitvaartcentrum, verpleeg- of verzorgingstehuis of hospice.

Thuis opbaren:
Nabestaanden vinden het vaak prettig om een dierbare thuis op te baren. In een vertrouwde omgeving en in alle rust afscheid nemen van uw dierbare. 
Voordeel van thuis opbaren is dat er geen rekening hoeft te worden gehouden met openingstijden van o.a. een uitvaartcentrum.

Opbaring op bed:
Veel mensen kiezen ervoor om de overledene in bed op te baren. Hierbij is het heel belangrijk dat de overledene koel blijft en is een koeling een onmisbaar onderdeel van een opbaring. Uitvaartassistentie Puur gebruikt hiervoor multikoelers welke gebruikt kunnen worden voor een bedopbaring, een opbaring op een opbaarplank en onder de uitvaartkist.  Meestal wordt op de avond voor de uitvaart of op de dag van de uitvaart de overledene in de uitvaartkist geplaatst. 

Opbaring in een uitvaartkist:
Bij een thuisopbaring kan ook gekozen worden voor het opbaren in een uitvaartkist. De multikoeler wordt dan onder de kist geplaatst. De nabestaanden kiezen zelf of de uitvaartkist open of gesloten is.

Benodigdheden:
Uitvaartassistentie Puur levert alle benodigdheden die nodig zijn voor een technische goede en eveneens mooi verzorgd ogende opbaring. Denk hierbij aan koelingen, airco, schragen, rokjes en kamerschermen. Tevens beschikt Uitvaartassistentie Puur over een eigen kistenvoorraad en overbreng bus voor het vervoer van de overledene van de overlijdenslocatie naar opbaar- of uitvaartlocatie.